Закрепване на восъчни основи

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

След като сме обтелили рамките и сме изпънали телта, следващата стъпка е да закрепим восъчните основи. Един от най-елегантните начини за закрепване на восъчни основи е чрез запояване. Телта се нагрява, чрез пропускане на слаб ток. За целта се използва или високо съпротивление през което се пропускат 220 V, или трансформатор за сваляне на напрежението от 220 V на 20-40 V.

 

Високо съпротивление

Дии Ласби използва следното устройство, което представлява нагревател от стара ютия като съпротивление - с помоща на прекъсвач и две клеми, за кратко време (3 - 5 сек.) се пропуска ток, който е достатъчно силен за да загрее телта и затопи основата, но достатъчно слаб за да се избегне прегаряне на основата.

Трансформатор

За целта може да се използва всеки вид трансформатор, като най-достъпно се оказва зарядно устройство за автомобилни акумулатори. Трябва в началото много да се внимава с продължителността, за да се избегне прегаряне на основите.

 

Отказ от отговорност:

Информацията на тази страница е предоставена с най-добри намерения с цел облекчаване работата на пчеларя. Авторът е освободен от отговорност и потребителите използват предоставената информация на собствена отговорност.