Натурално пчеларство

Методът на Ед и Дии Ласби (Ed and Dee Lusby)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.50 (2 Votes)

Ед и Дии Ласби

Следвайки този метод, мотивираните за промяна пчелари могат да усвоят една система за работа с пчели, която съответства на естествения начин на съществуване на пчелните семейства в природата. Системата категорично отрича употребата на лекарства, химични вещества, етерични масла, киселини, каквито и да е фунгициди, пестициди и всякакви заместители на прашеца и пчеления мед. В същото време ще обясним как да се регресират пчелните семейства от големи на малки килийки (умаляване големината на пчелните килийки и самите пчели), които са в синхрон с естествената големина на килийките в природата.

Прочети още...

Основни принципи от Ед и Дии Ласби

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (2 Votes)

Световна карта на размерът на пчелните килийки

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор.

Първо да разясним разликата между малки и големи пчели. Ако вие закупите восъчни основи и направите замерване по 3 диагонала, ще забележите че във всяка посока за 10 килийки размерът ще е приблизително 54мм – от което следва че всяка килийка е с размер 5.4мм. Този размер е в противоречие с размера на килийките, върху които пчелите устройват своето гнездо, ако са оставени на саморазвитие в природата.

Прочети още...

Необходими изменения

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (2 Votes)

четири кошера

Добрите новини са, че процесът е обратим - ние като пчелари можем да променим някои неща и в следствие да подобрим състоянието на нашите пчелни семейства.

Прочети още...

Регресиране - Какво да направя?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (2 Votes)

восъчна основа 4.9 ммРегресиране

Процесът на преминаване към природоцелесъобразно пчеларство започва с умаляване на килийките в пчелното гнездо - така нареченото регресиране (от английски: regression).

 

Прочети още...

Описание на метода

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (6 Votes)

ред кошери

Въведение

Както вече споменахме, семействата са разположени на множество пчелини, от 20 до 40 кошера на едно място. От колко кошера ще се състои пчелинът зависи от това, какви са специфичните природни дадености на местността. За поддържане на изключително силни пчелни семейства се оставя много добър запас от мед и прашец, които им осигуряват оптимални условия за силно развитие през цялата година. Семействата се посещават в 28-дневен ритъм и се извършват необходимите манипулации, в зависимост от силата на развитие.

Прочети още...

Подреждане по Хузел

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)

Всяка изградена рамка има две страни и много от нас не забелязват, че тези две страни са доста различни от гледна точка на това как е позиционирано дъното на килийките. Ако погледнете рамката срещу светлина ще забележите, че дъното на килийката образува латинската буква "Y". Следващото нещо което ще забележите е, че от едната страна буквата "Y" е позиционирана "нормално", а то другата страна е позиционирана "с главата надолу".

 Подреждане по Хузел - нормално "Y" - нормално

Подреждане по Хузел - с главата надолу "Y" - с главата надолу

Прочети още...

Защо да отглеждаме по-малки пчели

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.10 (5 Votes)
По-малките пчели:
  1. Консумират по-малко храна и работят повече.
  2. Летят по-бързо.
  3. Летят повече пъти за ден.
  4. Поддържат по-лесно хладна среда в кошера в горещи дни.
  5. Поддържат по-лесно топла среда в кошера в хладни дни.
  6. Летят на по-далечни разстояния.

    Прочети още...