Мед и канела

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (1 Vote)

Медът е единствената храна на планетата, която не се поврежда или разлага. Единствено, както казват някои, може да се „захароса”. В действителност, медът винаги си е мед. Все пак, когато е оставен на студено тъмно място за дълго, ще се получи това, което наричаме „кристализация”. Когато това се случи, капакът му се маха, и се втечнява на водна баня, при темпреатура не надвишаваща 40 градуса по Целзий. Така е най-добре. Никога не варете меда! Никога не използвайте микровълнова фурна. По този начин ще унищожите ензимите и витамините на меда.


Канела и мед
Можем да се обзаложим, че фармацевтичните компании не биха желали да се разчуе точно това. Факти за меда и канелата: Установено е, че смес от мед и канела лекува голям брой болести. Мед се произвежда в повечето страни на света. Днес учените считат меда като много ефективно лекарство за всякакви болести, без да има странични ефекти.
Становището на днешната наука е, че дори да е сладък, медът, приеман в правилната доза е лекарство и не вреди на пациенти с диабет. Канадското списание Weekly World News, на базата на изследвания от западни учени, изброява следните болести, които могат да се излекуват с мед и канела:

СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Смесете мед и канела, намажете върху хляб (вместо конфитюр или сладко) и яжте редовно за закуска.
Това намалява холестерола в артериите и предпазва пациента от сърдечна недостатъчност. Освен това, тези, които вече са имали проблеми със сърцето, ако приемат ежедневно тази закуска, ще бъдат предпазени от следваща атака. Това облекчава задуха и укрепва пулса. В различни клиники от САЩ и Канада, където успешно лекуват с мед и канела, са установили, че запушените и загубилите гъвкавостта си артерии и вени се възстановяват.

АРТРИТ
Страдащите от артрит могат да приемат ежедневно – сутрин и вечер, по една чаша гореща вода с две с.л. мед и една ч.л. канела. При редовен прием може да се излекува дори хроничен артрит. Скорошни изследвания в Копенхагенския университет показват, че когато лекарите третират пациентите си със смес от 1 с.л. мед и ½ ч.л. канела преди закуска, резултатът след една седмица е: 73 от 200 души са изцяло освободени от болката. След месец всички, които не са могли да се движат поради артрит, започват да ходят без болка.

ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР
Две с.л. канела и една ч.л. мед в чаша топла вода унищожават бацилите в пикочния мехур.

ХОЛЕСТЕРОЛ
Две с.л. мед и 3 ч.л. канела, разбъркани в около 450 милилитра гореща вода, намаляват с 10% нивото на холестерол в кръвта след 2 часа от приемането им. При прием от 3 пъти на ден се наблюдава излекуване на пациенти с хронично високи нива на холестерола.

НАСТИНКИ И ХРЕМА
Страдащите от обикновени или тежки настинки трябва да приемат ежедневно по една ч.л. хладък мед с ¼ канела в продължение на 3 дни. Това облекчава повечето хронични кашлици, хрема и изчиства синусите. 

РАЗСТРОЕН СТОМАХ
Медът и канелата лекуват болките в стомаха, а също така ликвидират стомашните язви. 

ГАЗОВЕ
Според изследвания, проведени в Индия и Япония, е доказано, че медът и канелата освобождават стомаха от газове.

ИМУННА СИСТЕМА
Всекидневната употреба на мед и канела укрепва имунната система и предпазва тялото от бактериални и вирусни атаки. Учените са установили, че медът съдържа в големи количества различни витамини и желязо. Постоянният прием на мед подсилва белите кръвни телца в борбата им срещу бактериалните и вирусни заболявания.

ЛОШО ХРАНОСМИЛАНЕ
Две с.л. мед, поръсени с канела преди ядене, облекчават киселините и спомагат за смилането на най-тежките храни.

ГРИП
Испански учен е доказал, че медът съдържа естествен „компонент”, който убива грипните микроби и предпазва от грип.

ДЪЛГОЛЕТИЕ
Редовното пиене на чай с мед и канела задържа опустошенията на старостта. Прави се чай от 4 с.л. мед, 1 с.л. канела и 3 чаши вода. Пие се по ¼ чаша три пъти на ден. Запазва кожата мека и свежа и забавя стареенето. Удължава се продължителността на живота и дееспособността. 

ПЪПКИ
Три с.л. мед се смесват на каша с 1 ч.л. канела. Нанася се върху пъпките преди сън и измива на сутринта с топла вода. Премахва пъпките при ежедневна употреба в продължение на две седмици 

КОЖНИ ИНФЕКЦИИ
Прилагането на мед и канела в равни части върху засегнатите участъци лекува екзема, трихофития и всички видове кожни инфекции.

ОТСЛАБВАНЕ
Мед и канела в чаша гореща вода се пият сутрин на гладно ½ час преди закуска и вечер преди лягане. При редовен прием се наблюдава намаляване на теглото дори и при най-пълните хора. Тази напитка не позволява на мазнините да се натрупват в организма даже и при консумация на висококалорийни храни. 

РАК
Последните проучвания в Япония и Австралия показват, че се лекува успешно рак в напреднал стадий на стомаха и костите. Пациентите, страдащи от тези видове рак, трябва ежедневно да вземат 1 с.л. мед с 1 ч.л. канела 3 пъти дневно, в продължение на един месец.

ИЗТОЩЕНИЕ
Някои проучвания напоследък показват, че съдържанието на захар в меда е много по-благотворно, отколкото вредно за физическата сила. Възрастни хора, които приемат мед и канела в равни части, са по-жизнени и подвижни. Д-р Милтън, провел изследване казва, че ½ ч.л. мед в чаша вода, поръсена с канела, вземана всеки ден след миене и около 3 ч. след обяд, когато жизнеността на организма намалява, повишава жизнените функции след седмица. 

ЛОШ ДЪХ
Първото нещо сутрин за народи от Южна Америка е жабуркане с по 1 ч.л. мед и канела, разбъркани в гореща вода. Така дъхът им остава свеж през целия ден.

ЗАГУБА НА СЛУХ
Всеки ден – сутрин и вечер, мед и канела в равни количества, възстановяват слуха.

 

Източник: пуликация на Евгени Филимонов в Пчларки Форум. Благодарим !