Състояние на пчеларството

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.17 (3 Votes)

Ако се заговорите с колеги пчелари, рано или късно разговора стига до там, че пчеларството е в голяма криза, че не можете да се справите с акара и разни други болести, че семействата отслабват без причина, че големите земеделци ви тровят пчелите с какви ли не препарати, че, че, че ...

 

Замисляли ли сте се обаче, че за някой от тези споделяни проблеми, може би има много достъпни решения и единственото, което е необходимо да направите е - до известна степен - да промените начина си на работа.

Факт е, че ако искаме да постигнем по-различни резултати, ще трябва да приложим по ралични методи. Също така е факт, че за доста от нещата, които сме свикнали да правим, единственото обяснение е "защото така се прави", "защото така правят всички" или "защото така са ме научили".

Задавали ли сте си например следните въпроси:

 1. Защо размера на килийките във восъчните основи, които се продават на пазара са 5.4мм?
 2. Защо есен и пролет трябва да подхранваме?
 3. Кой подхранва семействата, които живеят на свобода в природата?
 4. Защо трябва да подхранваме със захар?
 5. Защо непрекъснато третираме?
 6. Кой третира семействата в природата и как те успяват да оцеляват без третиране?

До сега не съм намерил човек, който да успее да ми даде задоволителен отговор на тези въпроси и аз лично продължих да търся отговор в продължение на много години. Преди около година попаднах на една група в интернет, където модераторите твърдяха, че в възможно да се отглеждат пчели без третиране, без подхранване, без заместители, без етерични масла, и т.н. - разбирайте пчели могат да се гледат без никакви добавки в кошера.

Едно такова изказване ми прозвуча доста нереално, но се зачетох и в крайна сметка се убедих, че наистина това е възможно - да отглеждаш пчелни семейства в синхрон с природата, имитирайки естественния им начин на живот в природата.

Накратко ще дам отговор на всички по-горни въпроси за да се убедите, че има много смисъл в това, за което иде реч:

 1. Защо размера на килийките е 5.4мм? - Това е така защото в началото на ХХ век определена група от хора решават, че по-големите пчели ще носят повече мед. Същите тези хора успяват да развият толкова добре тази теза, че убеждават доста от производителите на восъчни основи да започнат да произвеждат уголемени килийки - другото е вече история. Последствията от това изкуственно уголемяване се оказват пагубни и директно отговорни за състоянието на световното пчеларство. В подкрепа на това изказване, ще приложим достатъчно факти, но за сега ви съветваме да помислите критично по въпроса.
 2. Защо есен и пролет трябва да подхранваме? - Отговорът е: не трябва. Силните семейства, зазимени с достатъчно храна нямат нужда от подхранване - това е факт и който прецени, че има нужда да подхранва означава, че преди това е взел редица неправилни решения относно това, как да управлява семействата през пчелната година и колко мед да им отнеме след като пашата е преминала.
 3. Кой подхранва семействата които живеят на свобода в природата? - Никой, защото оставени на самоуправление, пчелните семейства успяват да си направят сметката много добре и много рядко правят грешки.
 4. Защо трябва да подхранваме със захар? - Не трябва - захарта е изключително вредна за пчелите и една от най-големите утопии е, че със захар можем да заменим естественната храна на пчелното семейство. Обрабоването на захарта изтощава пчелите и отслабва тяхната мастна тъкън, както и запасите им от минерали. Това от своя страна директно влияе на възможността за изхранване на младото пило - особенно през пролетта, забавяйки така важното пролетно развитие.
 5. Защо непрекъснато третираме? - Защото се надяваме третирането да разреши проблемите пред които сме изправени, вместо да си зададем правилния въпрос "каква е причината за тези проблеми?".
 6. Кой третира семействата в природата и как те успяват да оцеляват без третиране? - Отговорът е повече от ясен. И въпреки това пчелните семейства оцеляват в природата - дори мога да кажа, че оцеляват много добре, след като са успели да се опазят над 100 милиона години.

Тогава логичният въпрос, който трябва да си зададем, е:

Можем ли ние да се грижим по такъв начин за нашите пчели, че те да се чувстват максимално близко до условията в които живеят и се развиват свободно в природата?

Точно този въпрос си задават Ед и Дии Ласби (Еd and Dee Lusby) преди повече от 25 години и започват да анализират всичката достъпна информация, за да достигнат то извода, че наистина има доста неща които ние можем да направим, за да подобрим състоянието на нашите пчелни семейства.

Какво да направя - РЕГРЕСИРАНЕ