Подреждане по Хузел

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)

Всяка изградена рамка има две страни и много от нас не забелязват, че тези две страни са доста различни от гледна точка на това как е позиционирано дъното на килийките. Ако погледнете рамката срещу светлина ще забележите, че дъното на килийката образува латинската буква "Y". Следващото нещо което ще забележите е, че от едната страна буквата "Y" е позиционирана "нормално", а то другата страна е позиционирана "с главата надолу".

 Подреждане по Хузел - нормално "Y" - нормално

Подреждане по Хузел - с главата надолу "Y" - с главата надолу

Тази особеност е добре позната от древни времена и само много опитните пчелари знаят тази тънкост. Американският пчелар Майкъл Хузел (Michael Housel) от Орландо, Флорида наблюдава как дивите пчели подреждат своето гнездо и за сетен път обръща внимание, че има строга закономерност в това как са подредени питите. Дии и Ед Ласби започват да подреждат гнездата на своите семейства по този начин и след огромен успех, решават да нарекат този начин на подреждане на името на Майкъл Хузел - от там произлиза името на метода - "подреждане по Хузел".

Наблюдението което Майкъл Хузел прави е, че семействата изграждат питите по такъв начин, че "Y с главата надолу" винаги сочи към центъра на гнездото. На скицата по-долу мисления център на гнездото е между рамка 5 и 6, и от там започва подреждането по такъв начин, че "Y с главата надолу" винаги да сочи към центъра. Подреждането по Хузел обръща внимание на един много дребен (и лесен за откриване) елемент, който обаче оказва значително въздействие върху развитието на семейството, начина на градеж и общото състояние на пчелния кошер.

Средата на гнездото е между рамка 5 и 6 Подреждане по ХузелСредата на гнездото е между рамка 5 и 6.

 

Остава всеки от вас да реши по какъв начин ще маркира рамките, за да може лесно и удобно да разпознава как точно те са подредени в гнездото. По-долу показваме няколко метода за отбелязване на рамките. Разбира се решението кой метод ще изберете е ваше - начинът трябва да бъде удобен и лесен за прилагане.

обелязване на рамки в пчелен кошер  обелязване на рамки в пчелен кошер - метод 2  обелязване на рамки в пчелен кошер - метод 3

Аз лично използвам водоустойчив (перманентен) маркер, за маркиране чрез стрелки сочещи навън, където "Y" трябва да е нормално ориентиран.

Подреждане по Хузел - моят начин на бележене.

Предимствата от такова подреждане са значителни и в последствие ще се опитаме да ги приложим и разясним по- долу.

Референция / препращане към книгата в оригинал:
“Housel Positioning” – How I View Its Importance To Beekeeping!
By Dee A. Lusby
Commercial Beekeeper
Tucson, Arizona
21-22 Sep 02