Дии Ласби - Прехвърляне на роеве от капани в ЛР-кошери

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

В това видео се вижда как Дии Ласби прехвърля 7 диви роя които са се установили в някой от капаните които тя е поставила на едно близко игрище за голф. Собственника е изпратил хора да ги оставят във фермата на Дии за да може тя да освободи капаните и да ги върно отново на местата им. По този начин собственника успява да пази игрището от диви пчели, а Дии получава безплатно пчели :-). В действителност Дии има разпръснати такива капани в околността и когато рой се установи в капана хората просто минават и ги оставят в чували пред вратата. Когато Дии освободи капаните ги връща отново по местата им.

 

Untitled from Dean Stiglitz on Vimeo.

Капаните се състоят от две саксии - долната е по-голяма а горната е по-малка. Саксиите са съединени с 3 видии и са напръскани с лимонова есенция, която много привлича пчелите. Миризмата на лимонова есенция привлича пчелите и те с охота се установяват в такива капани. 

За прехвърляне се използват рамки които са дебелина 12.5мм и са обтелени. След поставяне на питите с пило, прашец и мед двете пити се прихвашщат с телбод и се поставят в корпуси. На по-силните семейства се поставя втори корпус за да не се спира развитието. След няколко седмици тези роеве се разнасят по пчелините за да се развиват като самостоятелни работни семейства.

 

Права:

Видеото е публикувано от Dean Stiglitz  на Vimeo и може да бъде намерено на страницата http://www.beeuntoothers.com/