Основни принципи от Ед и Дии Ласби

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (2 Votes)

Световна карта на размерът на пчелните килийки

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор.

Първо да разясним разликата между малки и големи пчели. Ако вие закупите восъчни основи и направите замерване по 3 диагонала, ще забележите че във всяка посока за 10 килийки размерът ще е приблизително 54мм – от което следва че всяка килийка е с размер 5.4мм. Този размер е в противоречие с размера на килийките, върху които пчелите устройват своето гнездо, ако са оставени на саморазвитие в природата.

Тези от вас които са намирали естествени роеве, може би са имали възможност да забележат, че размерът на килийките е по-различен от този в който ние „нормално“ отглеждаме пчелите. В действителност, в природата, размерът на килийките е много по-малък от този с който ние сме свикнали.

Наблюденията показват че размерът на пчелните килийки варира в зависимост от географската ширина и надморска височина и варира между 4.6 и 5.0 мм. Ед и Дее Ласби полагат огромен труд да анализират всички достъпни източници на информация и развиват световна карта която показва това разпределение. След дълги експерименти двамата професионални пчелари достигат до извода, че след намаляване на размера на килийките до 4.9мм настъпва коренна промяна в състоянието на пчелното семейство и неговото цялостно състояние се стабилизира. Причините за тези положителни промени ще бъдат разяснени, чрез представянето на цялостната дейност на Ед и Дии Ласби.

Големината на килийките отразява обаче едва една четвърт от цялостната ситуация. Останалите елементи са ХРАНА, ТРЕТИРАНЕ и СЕЛЕКТИВЕН ПОТБОР.

Ние смятаме че естествената храна е незаменим източник на хранителни вещества и всяка замяна с изкуствена храна (захарен сироп, белтъчни заместители и др.) водят до неблагоприятно (ако не пагубно) въздействие върху здравето на пчелното семейство. Изкуствената храна е изключително неблагоприятен стресов фактор, който допълнително разхлабва имунната устойчивост на пчелите и ги прави податливи към всички видове неприятели – бактерии, вируси и паразити.

Използването медикаменти в пчелното семейство води до дисбаланс (нарушаване) на цялата система. Мнозина не са запознати с многочислените обитатели на пчелния кошер – огромен брой микроби съществуват в хармония с пчелите и системата е в равновесие, до момента в който ние, в стремежа си да „помогнем“, унищожаваме огромна и важна част от членовете на тази балансирана система.

Селективният подбор в отглеждането на пчелни майки не винаги е в синхрон с принципите на природата и чрез отбиране на базата на „определени“ качества, други много по-важни качества се пренебрегват и водят до негативни последствия в дългосрочен план.

Полезно заключение:
Ако решите да поемете пътя на промяната, не можете да промените само един от тези елементи. Елементите вървят ръка за ръка и за да има успех трябва да се прилагат заедно.