Десетте Заповеди на Натуралното Пчеларство

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.36 (7 Votes)

Отдавна търсех нещо подобно и наскоро намерих малко инспирация на страницата на Майкъл Буш (Michael Bush). Някой от принципите са леко променени за да отговарят на особенностите характерни за нашите природни дадености.

Ако се замислите ще намерите много мъдрост в тези заповеди и доста от тях могат да бъдат приложени в модерното земеделие и нашето отношелие към природата.

 

 1. Научи се да слушаш пчелите и работи с тях

  Не се бори с тях. Работи с тях и техните потребности. Помагай им. Разреши им да се развият. Да се борим с пчелите означава да унищожаваме маточниците, да ограничаваме количеството на търтеите и търтеевите килийки, остъргването на прополис и восък в кошера (освен ако не е пречи директно), да се опитваме да  прекратим самосмяната.
   

 2. Използвай само восъчни основи с естественна големина на килийките 4.9мм

  Това е естественната големина на пчелните килийките, които използват пчелите в природата. Този размер е добре документиран в старите издания на опитните пчелари, които са се занимавали с изучаването на пчелите.
   

 3. Не поставяй в кошера восъчни основи без да знаеш произхода на восъка.

  Вероятността, че ще вкараш замърсен восък е много голяма. Алтернативата е да работим без основи - т.е. поставяме само празна рамка със стартова леничка и да оставим пчелите сами да решат какво да изградят. 
   

 4. Не поставяй в кошера нищо, което не би намерил вътре по природа. 

  Това включва препарати за третиране, антибиотици и всякакви заместители на прашеца и меда.
   

 5. Не помагай на слаби семейства да оцеляват.

  Ако едно семейство не се развива то има причини за това. Вместо непрестанни грижи най-доброто решение е да го присъедим към дурго, по-силно семейство.
   

 6. Никога не вдигай магазин пълен с мед.

  Вдигането на тежък инвентар е една от главните причини, за здравословни усложнения при пчеларите. Използването на помощни средства е един добър начин за облекчаване на голяма част от тежките процеси. При вадене на мед е добра практика да вадим рамките за центрофугиране една по една и след освобождаване от пчелите да ги поставяме в корпус който е на количка.
   

 7. Използвай неограничено пчелно гнездо.

  Използването на ханеманова решетка, за ограничаване на майката в голяма част от случайите е контрапородуктивен и води до ненужни усложнения.
   

 8. Използвай рамки с еднакъв размер

  Това дава добра възможност за взаимозаменяемост и обмян на ресурси (пило, мед, прашец).
   

 9. Страничните 4 рамки (по две от всяка страна) около пилото са неприкосновенн медови запас и трябва да се поддържат през цялата година.

  Мед и прашец на тези четири рамки е за пчелите и ние пчеларите трябва да се грижим винаги да е запълнен. Ролята на тези рамки освен като хранителен запас играе и много важна роля за термоизолация.
   

 10. Разреши на пчелите да отгледат толкова търтеи, колкото те сметнат за необходимо.

  Търтерите са неотлъчна част от пчелното семейство и един от най-слабо изучените пчелни индивиди. Ролята на търтеите се простира много по-далече от оплождане на майката. В това число влизат терморегулация, защитни функции, поддържане на генетичен резерв и мн. други.