Посещение - Дии Ласби, есента на 2013

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (3 Votes)

В тази статия ще публикувам видеота в които на кратко разказвам за времето което прекарах с Дии Ласби при моето посещение есента на 2013 г. Трябва да отбележа, че Дии Ласби посещава всеки от пчелините си средно 4 до 6 пъти в годината. Имайте впредвид, семействата които преглеждаме сега, ще бъдат посетени отново след около 2 - 3 месеца, т.е. за зазимяването, което нормално се провежда ноември, декември.

 

Ден 1 - пчелин "Constranto", 25 кошера

Ще видите разположението на кошерите и ще получите каратко въведение в метода на работа на Дии Ласби. Кошерите са разположени върху солидни дъна (без мрежа) и долните 3 корпуса се използват като плодник. Майката снася в средните 4 до 6 рамки а останалите 2-3 рамки от двете страни са пълни с прашец и мед. Върху плодника (долните 3 корпуса) се постават корпуси за медосбор без да се използва ханеманова решетка - това е т.н. "неограничено гнездо" - т.е. ако майката иска може да се качи да снася и в горните корпуси. В зависимост от пашата могат да се поставят 2, 3 и повече корпуси за мед.

Приятно гледане :-) КЕ

Ден 2 - пчелин "Serano", 30 кошера

Работата беше много интересна - силни семейства и дори успяхме да вземем няколко копруса с мед. Работата се състоеше в разширяване на семействата, като подготовка за есенната паша и влизането в зимата. Дори двата кошера които намерихме съборени бяха живи и в сравнително добро състояние. Намерихме 2 кошера които бяха загинали, но останалите семейства бяха достатъчно силни, така че успяхме да ги възстановим. 

Приятно гледане :-) КЕ

 

Ден 4 - пчелин "Cactus", 17 кошера

От 17 кошера намерихме 4 загинали и успяхме да направим 4 отводки, за да възстановим броя на кошерите.
 
Начинът по който Дии Лаби прави отводките е следния:
В корпус 1 (най-долния корпус) се поставят празни, добре изградени рамки. В корпус 2 се поставят от двете страни по 3 рамки - 4 с мед и 2 с прашец. В средата се поставят 4 рамки с пило. Непременно трябва да има една пита с открито пило и млади личинки, за да може семейството да си създаде майка. Семейството от което се взима пило не се подпушва много, така че пчелите-кърмачки да останат върху питите. По желание могат допълнително да се стръскат пчели-кърмачки от 2-3 пити с пило. Корпуси 3 и 4 са с празни рамки. Така създаденото семейство се затваря и се оставя на спокойствие най-малко месец - за това време семейството ще си създаде майка и тя ще има време да се оплоди и да започне да снася.
 
Другият начин по който Дии прави отводки от силни семейства е т. нар. "walkaway split" и на български преводът би звучал "бърза отводка". В този случай като втори корпус за отводката се взима цял корпус от силното семейство и процедурата е много кратка и от там и името - "бърза отводка".
 
Разширихме всички силни семейства, като извадихме меда от средните 4 рамки от корпуси 2 и 3, и ги заменихме с добре изградени празни пити. В тях майката ще може да снася и семейството ще се подсили с млади пчели за зимата.
 
Приятно гледане :-) КЕ