Ние за нас

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (2 Votes)

Кои сме ние

Ние сме млади пчелари, които владеят английски и немски език и пътуват по света, обменяйки опит, за да намерят най-подходящия начин за природосъобразно отглеждане на пчели. Имахме невероятния късмет да срещнем едни от най-известните покровители на природосъобразното пчеларство.

Авторът на болшинството от статиите лично познава Дии Ласби (Dee Lusby) и е работил заедно с нея, в продължение на месец на нейните професоинални пчелини в Аризона, САЩ. Всичко написано тук е видяно, работено и се базира на личен опит.

Ще се постараем на тази страница да няма реклама, под каквато и да е форма, а ако понякога споменаваме определени помощни средства, това е защото сме убедени, че те ще направят вашата работа по-лека и по-приятна.

 

Визия

Всеки пчелар да се грижи за пчелите в синхрон с естествения начин на тяхното развитие в природата, без използване на химични препарати и изкуствени храни.

 

Мисия

Да направим напълно достъпно за всички знанието и опита, натрупани от прогресивните пчелари Ед и Дии Ласби - а те прозряха клопката, в която е изпаднало съвременното пчеларство навсякъде, където фарма-индустрията е поела под косвен контрол болшинството от земеделските производители и пчелари.

 

Становище

На тази страница ще намерите пълна информация за това, как с елементарни промени и минимални разходи на средства, ще успеете да излезете от омагьосания кръг за отглеждане на пчели чрез непрекъснато третиране и подхранване с изкуствени заместители. Ще ви покажем как да се грижите за вашите пчели без третирате и без подхранване с изкуствена храна.

 

Кратко Въведение

Ед и Дии Ласби (Ed and Dee Lusby) са наследствени професионални пчелари, които се грижат за над 1200 пчелни семейства в степите на Аризона, САЩ. След като Ед ни напуска през 2006, Дии продължава сама да се грижи за над 700 семейства, прилагайки принципите който са разработили заедно с Ед. Използваната от тях стема е базирана на няколко елемента, които максимално имитират естествения начин на съществуване на пчелните семейства в природата. Тези принципи са:

  • Използване на малки пчелни килийки (средно 4.9мм) в синхрон с природните дадености и климата на района за пчеларстване
  • Категорично отказване от използването на каквито и да било химични добавки (лекарства, етерични масла, киселини, и т.н.) и изкуствена храна под формата на белтъчни добавки и заместители на естествения пчелен мед
  • Подреждане на пчелните пити в синхрон с естествения начин на подреждане в природата (така нареченото Подреждане по Хузел)
  • Използването на неограничено пчелно гнездо, което позволява поддържане на големи и силни пчелни семейства
  • Поддържане на достатъчно количество естествен пчелен мед и естествен пчелен прашец в близост до пчелното гнездо за покриване на всички нужди за развитие на семейството.

На тази страница ще разясним значението на всеки един от тези елементи и ще въведем готовия за промени пчелар в системата на Ед и Дии Ласби, като едновременно ще дадем практически съвети за това как да се направят промените по начин, лесен и удобен за прилагане.

За читателите които ползват английски език, можем да препоръчаме събраните публикации на Ед и Дии Ласби на страницата Beesource.com, в рубриката Point of View

Всички останали наши читатели ще помолим за търпение, докато успеем да преведем статиите на български език. Всеки доброволец, желаещ да ни подкрепи в превеждането, може да се свърже с нас, а тези който не владеят английски език, но също имат желание да помогнат, могат да ни подкрепят с малко дарение, за да покрием част от разходите за поддържане на тази страница (като например да възнаградим професионалните преводачи, към който ще се обърнем за подкрепа).